Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten om de rente gelijk te laten. Ook aan zijn andere stimuleringsmaatregelen verandert deze zomer niets. Dat meldde de bank donderdag na afloop van zijn beleidsvergadering.

Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito’s die banken in Frankfurt aanhouden blijft min 0,4 procent. Dat betekent dat het geld kost voor banken om middelen aan te houden bij de centrale bank.

Opkoopprogramma

De ECB verandert ook zijn andere stimuleringsmaatregelen niet. Dat betekent dat de bank voor 80 miljard euro per maand aan obligaties blijft opkopen. Samen met de lage rentes moet dat programma de bijzonder lage inflatie en de zwakke economische groei in de eurozone aanjagen. Draghi zei vandaag dat hij nog geen wijzigingen doorvoert in het opkoopprogramma. Eerst wil hij zien hoe het nu werkt voordat hij weer aan de knoppen draait.

Dit jaar schatten de economen van de ECB dat de economische groei blijft steken op 1,6 procent en dat de inflatie niet meer zal zijn dan 0,2 procent. Het doel van de ECB is om de inflatie op 2 procent te krijgen en te houden. Deskundigen houden daarom sterk rekening met uitbreiding van het stimulusprogramma in september.

Econoom Nick Kounis van ABN Amro gaf bijvoorbeeld in een reactie aan te rekenen op een uitbreiding van het opkoopprogramma na de zomer. Hij gaat daarbij uit van een verhoging tot 100 miljard euro per maand, terwijl de looptijd mogelijk wordt verlengd tot eind volgend jaar. Voorlopig hanteert de ECB maart 2017 als eindpunt voor het programma, als de inflatie dan inmiddels voldoende tekenen van leven vertoont.

Tekort aan obligaties om op te kopen

In juni startte de ECB met het opkopen van obligaties van bedrijven in de eurozone. Sindsdien zijn er berichten in de pers verschenen dat er een tekort aan geschikt Duits schuldpapier zou zijn om in te slaan voor de centrale bank. Hierom gaan er stemmen op om de verdeelsleutel aan te passen waardoor er minder schuldpapier uit Duitsland wordt ingeslagen en meer uit andere landen.

Brexit

Men was op voorhand vooral benieuwd naar wat Mario Draghi te zeggen heeft over de gevolgen van het Britse referendum. Desgevraagd wilde hij niet ingaan op de gevolgen voor de Europese economie, alleen dat de ECB meer tijd nodig heeft om een inschatting te maken van de gevolgen. Nu ziet de centrale bankpresident nog geen economische gevolgen. Maar feitelijk heeft er nog geen Brexit plaatsgevonden. In september komt de ECB met nieuwe prognoses voor de economische groei en de inflatie van de eurozone.

(Bron: ANP/Z24)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl